Banyo Düzeni Nasıl Olmalı?

Banyo evimizde temizlik yönünden mutfaktan sonra en dikkat edilmesi gereken alandır. Bu yüzden banyo düzeninde yapılacak birkaç değişiklikle ve akıllı bir dekorasyon ile köklü çözümler oluşturmak olasıdır.

Banyo Ve Nem

Banyo evin en ıslak alanıdır. Sık sık kullanılan banyolarda mantar ve küfler ürer. O yüzden bu alanın kuru saklanması için bazı düzenlemeler yapılmalıdır. Üreyen bakteriler sağlığımıza zararlı olabilir.

Yapılacak en önemli şey, banyo yapılan alan ile lavabonun olduğu alanı birbirinde ayıracak cam bir duş kabini veya küvet perdesi denilen naylon bariyerlerdir. Bu perdeler sık sık temizlenmeli ve kurutulmalıdır. Yoksa bu perdeler de küflenmektedir.

Banyoda kullanılan cam duş kabin plastik cam temizleyici bir çekçekle banyodan çıkmadan sıyrılarak kurutulmalıdır. Böylece istenmeyen küf, mantar ve bakteriler çoğalamayacak ve cam, su damla izleriyle kirli bir görünüm vermeyecektir.

banyo

Banyo Paspasları

Banyoda en basit ve ucuz düzenlemelerden biri de banyo paspaslarının uygun, pamuklu, su çekme özelliği olanlarıyla değiştirilmesidir. Banyo paspasları kaydırmaz olmalıdır. Dekorasyon konusunda uyumluluk düşünülmesinin yanı sıra güvenlik de göz ardı edilmemelidir. Banyoda güvenlik çok önemlidir.

Banyo Klozeti 

Banyo klozetinin temizliği hijyen yönünden çok önemlidir. Klozetin temizliği dışında dikkatten kaçan ufak bir şey olabilir. Tuvalet suyuna basınca basınçla püsküren bakteriler tüm banyoya dağılır. O yüzden suya basmadan önce klozet kapağı kapatılmalıdır. Ve içindeki hava sirkülasyonun yatışması için uzun bir süre kapak kapalı bırakılmalıdır. Hatta klozet kapağı kullanmak dışında açılmamalıdır.

Diş macunu ve diş fırçaları ve açık sabun kullanılıyorsa bunlar banyoda ya da lavaboda klozete en uzak konuma koymak doğrudur. Buna özellikle dikkat etmelidir. Olabilecek bulaşmaları önlemenin ya da azaltmanın en güvenilir yolu budur.

Elektrik Aksamı

Banyoda yapılacak en önemli düzenlemelerden biri de elektrikle ilgili düzenlemelerdir. Öncelikle duvar içinden geçen tellerin belli aralıklarla kontrolü ve değiştirilmesi gerçekleştirilmelidir. Görünmeyen bu düzenlemeler oldukça büyük bir masrafa yol açtığı için sıklıkla göz ardı edilmekte ya da ertelenmektedir. Yangınların ve ölümlü elektrik çarpmalarının sebebi bazen bu ihmaller olduğu unutulmamalıdır.

Duvar içi elektrik telleri değiştirildikten sonra yapılması gereken en önemli şey banyoda olan elektrikli cihazların kontrolüdür. En doğrusu banyoda elektrikli cihazların kullanılmamasıdır. Ama ne yazık ki yer bulunmadığı ya da çeşitli nedenlerle kullanıldığı bir gerçektir. Madem bu gerçekle yaşayacağınız, en azından bu cihazların sık sık kontrolünü yaptırmaktır. Bunun dışında ara sıra kendimiz de basit bir elektrik kalemi edinerek kullanmayı öğrenebiliriz. Birkaç saniye alacak bu kontroller çok kolaydır.

Duvarda elektrik prizi varsa bunların da mutlaka güvenlik kapakları olmalıdır. Çünkü banyoda oluşan buhar eğer bir kaçak varsa ya da prizde çıplak teller varsa kazalara sebep olmaktadır. Su buharı iyi bir iletkendir ve banyonun her noktasına elektrik akımını taşıyabilir.

Yapacağımız her ihmal bizim ve ailemizin olumsuz kazalar yaşamamıza sebep olabilir. O yüzden düzenleme denilince hemen akla banyonun dekorasyon konusu değil, önlemler gelmelidir