Çocuklarınızın konuşmaması insanlarla iletişim kurmaması, kurarken problem yaşaması nasıl bir iletişim sorunu ise, bağırarak konuşması bir iletişimi sorunudur. Çocuklar bazen iletişim kurarken sesini yükseltmekte, bağırarak konuşmakta ve agresif, sinirli davranışlarda bulunabilmektedir.Peki, çocuklar neden bağırarak konuşur hiç düşündünüz mü?
Çocuklarda Bağırarak Konuşmanın Nedenleri
Bağırmak öğrenilmiş bir davranıştır. Çocuklar çevresinden kopyala-yapıştır yöntemini kullanırlar. Ne görürlerse ne duyarlarsa aynısını yaparlar. Çocuğun yanında yüksek sesle konuşmak ve bağırmak, çocuğa bağırarak konuşmayı öğretmek demektir. Kendisine bağırılan çocuk, başkasına bağırarak konuşmayı öğrenir. Çocuk kendisine bağırarak konuşulmuş olmanın acısını sadece çocukluk yıllarında yaşamaz, aksine yıllar geçse de, evlendiğinde eşine karşı veya bir yönetici ise kendi himayesinde çalışanlara karşı sert davranan, bağırarak konuşan, agresif bir hâle bürünür.
Çocuklar anne-baba ve çevreyle iletişim kurarken olmasını istedikleri şeyler olmadığı zaman bazıları ağlama yoluna bazıları sesini yükseltmeye hatta bağırarak konuşma yoluna başvururlar.Bir çocuğun evde devamlı terslenmiş, azarlanmış, kendini ne zaman göstermeye ifade etmeye çalışsa önemsenmemiş, dinlenmemiş bir çocuk devamlı çevresine öfkeli, saldırgan, sağa sola bağırıp çağırarak iletişim kurmaya çalışan bir çocuktur ve böylesi bir çocuk yetişkin olmaya başladığında ilk yapacağı şey kendi etrafındakilere de kendisine davranıldığı gibi davranmaktır.Bir evde mutluluk huzur varsa, o evde büyüyen çocuklar mutlu, huzurlu sakin birey olurlar, aksi durumda ise mutluluk ve huzur olmayan evde büyüyen çocuklar ise sürekli sinirli, huysuz, öfkeli ve mutsuz birey olurlar.