İnsan vücudunun kendisinin birtakım hastalıklar için iyileştirici etkisi olduğu bilinen bir gerçek. Ancak son tıbbi gelişmelerden biri olan PRP (Platelet rich Plasma: Trombositten Zengin Plazma) kişinin kendi kanından hazırlanması ile dikkat çekiyor ve tıbbın pek çok alanında iyileşmeyi sağlayan yöntem bazı hastalıklara umut oluyor.
PRP Tedavisi Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Yeni keşfedilen PRP, insan vücudunun kendisini kullanmasına imkân veren, kendi kanı ile iyileşebilmesine altyapı hazırlayan yeni bir tedavi yöntemi. PRP tedavisinde; kullanımda olan PRP kiti yardımı ile hastadan belli miktarda kan alınıyor. Bu kan tek kullanımlık özel filtreler ve santrifüj cihazları ile ayrıştırılarak istenmeyen maddeler uzaklaştırılıyor. Ayrıştırılan kısım trombositten zengin plazmayı içeriyor ve birçok kas-iskelet sistemi yaralanmasında uygulama alanı buluyor.
Hazırlanan PRP kişinin kendi kanından başka materyal içermiyor ve etkisi uygulandığı bölge ile sınırlı ve o alanda yenilenme etkisi gösteriyor.
PRP Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılıyor?
PRP tedavisi diz menüsküs yaralanmaları, tenisçi dirseği, kas yaralanmaları, sporcu yaralanmaları, diz bağı yaralanmaları, kireçlenme, kıkırdak onarımına takviye amacı ile ve diğer bazı operasyonlarda cerrahi destek için kullanılıyor.
PRP Tedavisi Nasıl Uygulanıyor?
PRP uygulaması son derece kolay bir tedavi olarak nitelendiriliyor. Hastanın steril ortamda tutulan kanı, özel işlemlerinden geçirildikten sonra uygulanmak isteyen bölgeye enjekte ediliyor. PRP tedavisinin başarısı bu kanın içerisindeki trombositlerin kalitesine bağlı ve çok titiz bir çalışma gerektiriyor.
PRP tedavisi genellikle ilk seansta başarıya ulaşıyor, bazı durumlarda 2-3 seans tekrarlanabiliyor. Tedavinin herhangi bir yan etkisi yok, sadece uygulama bölgesinde hafif şişlik ve kızarıklık oluşabiliyor.