Hamilelik depresyonu; devamlı üzgün olma, depresif hallerde bulunma ile kendini gösterir. Karamsar olan anne adayı her şeyin ters gideceğini düşünür. Suçluluk hissi içinde bulunur ve kendini de değersiz hisseder. Kronik yorgunluk halleri, enerji düşüklüğü içinde olacağı gibi yataktan da kalkmak istemez. Çalışma verimi düşer ve hafızada da zayıflama belirtileri görülür. Sık sık huzursuz olur ya da depresyon arttıkça intihar planları da yapabilir.
Hamilelik Depresyonu Nasıl Geçer?
Psikoterapi sürecine başlanılması en uygunudur. İlaç kullanılması olmayacağı için terapi ile anne adayına telkinler yapılır. Gerekli terapi almayan anne adayı bebek doğduğu zaman bebekle bağlanmada güçlük çeker. Uykusuzluk nöbetlerine girer. Sinirli ve öfkeli olur. Bazı durumlarda da kendine ya da bebeğe zarar verme isteği duyar. Kendinde yetersizlik göreceği için iyi bir anne olamayacağını da düşünür.
Hamilelik depresyonu ile birlikte sıklıkla lohusalık depresyonu da annelerde görülür. Lohusa döneminde de aynı şekilde sosyal destek alınması gerekir. Depresyon genelde altı ay sürer. Altı aydan fazla sürmesi risk taşır. Riskli durumlarda bebeğin ya da annenin gözetmen eşliğinde korunması ya da aile üyelerinin birinin devamlı annenin yanında kalması gerekebilir. Annenin kendini tek başına kalmış hissetmemesi için eşinin destek vermesi çok önemlidir. Depresyona neden olan hormonal değişimler olup, doktor kontrolünde tekrardan anneye yardım edilerek, stres faktörlerinin önüne geçilmesi en uygunudur.