Çevresine aşırı bağımlı, her zaman ilginin üzerinde olmasını isteyen kişilerde görülen bir hastalık çeşididir. Yeterli olgunluğa erişmemiş kişilerde de çıkabilir. Sorumluluk üstlenmekten kaçınırlar. Histeri nevrozu farklı şekillerde ortaya çıkar. Duyu organlarında bozukluklar, sırt ağrısı, baş ağrısı ya da farklı bölgelerde şiddetli ağrılar görülebilir. Görmede bozukluklar olabilir. Gece veya gündüz körlüğüyle birlikte bulanık görme ya da renkleri ayırt edememe durumları da yaşanır. Psikolojik durumun ortadan kalkmasıyla bu belirtiler ortadan kalkar.
Histeri Nevrozu Bozukluklarında Tedavi
Histeri bozukluklarında hareketlerde de değişimler görülür. Kol ya da bacak gibi tek bir organın felci şeklinde de ortaya çıkabilir. Tik, titreme gibi belirtileri hastalar sık yaşar. Histeri nöbetlerinde çoğunlukla bayılmalar olabilir. Epilepsi nöbetlerine benzer. Nöbet sırasında bilinç tümüyle yitirilmez. Bayılma sırasında zarar görülmez.
Sık görülen ruhsal bozukluklardan biridir. Felç, körlük, duygusal sıkıntılar, konuşamama durumları görülebilir. Psikoterapi ile birlikte stres yönetimi tedavisi uygulanır. Fiziksel belirtiler için ise oküpasyonel ya da fiziksel terapiler uygulanarak gerekli tedavi yapılır. Çoğu durumda hastanın bilinçaltı çatışması tanımlanır. Bilinçaltı tanımlandıktan sonra hastanın kişilik yapısı çözümlenir. Hastanın yaşadığı fiziksel ağrılar geçicidir. Doktor, hastanın ağrılarının gerçek olmadığını belirtir. Hasta kişi ise ağrıyı hisseder ama ağrıyı ortaya çıkaran etkene rastlanılmaz. Psikoterapiyle birlikte düşük dozlu ilaç tedavisi uygulanır. Hastanın nevrotik tavırlarının normal olmadığı belirli programlarla hastaya gösterilir.