İç mekanların birçoğunda su ihtiyacının giderilmesi için şebeke suyu tercih edilir. bazı yerleşkelerde şebeke suyunun yanı sıra kuyu suyu da kullanılıyor ancak sayıları oldukça az olduğu ya da yalnızca tek bir bölgede çok yaygın olduğu için genel açıdan şebeke suyu kullanımında dikkat isteyen unsurları ele almak önemlidir.
Su arıtma tesislerinde temiz hale getirilen ve kullanıma müsait olmak adına belli standartlar kazandırılan sular her aşamada kontrol edilerek hataya yer bırakmadan sağlık için bir tehdit oluşturmaması sağlanır. Çoğu hanede şebeke suyu, içme suyu olarak kullanılmaz ancak gıdaların temizlenmesinde, çay, kahve gibi içeceklerin hazırlanmasında, banyo ve diş fırçalama esnasında kullanıldığı için sağlıkla ister istemez bir ilişki içerisindedir.
Sağlık Konusunda Tedbiri Elden Bırakmamak
Şebeke sularının birçok kontrolden geçmesine rağmen biyolojik kirliliğe çok açık olan suyun insanlar tarafından kullanılması esnasında hijyene dikkat etmek gerekir. Normalde bu tip kirliliğin oluşmaması için suların klorla dezenfekte edilmesi sağlanır. Fakat klorun oluşturduğu kimyasal kirliliğin giderilmesinde kaynatma, havalandırma seçenekleri kullanılabilir.
En sağlıklı yöntem, bünyeye direkt alınması muhtemel olan şebeke sularında kaynatma işlemidir. Özellikle mutfak musluklarına yerleştirilecek olan arıtma aparatları da klordan ve benzeri istenmeyen maddelerden arındırma için yardımcı olur. klorun sıcak sudan buharlaşması bir yandan ciğerlere soluma riskini doğuracağından banyo içerisinde de karbon bazlı arıtma aparatları tercih edilmesi her anlamda sağlıklı bir kullanım için elzemdir.